keskiviikko 28. elokuuta 2019

Miksi viedä varsa pihattoon?

Alkukesästä syntyneet varsat ovat pian vieroitusiässä, ja moni varaakin jo pihattopaikkaa varsalleen talveksi. Varsinkin ravipuolella varsat viedään pihattoon vieroitusikäisinä. Pihattoon varsana vieminen on kuitenkin jonkin verran vierasta ratsupuolella, ja pihaton käsityksestä ja sen merkityksestä on vain jonkin verran tietoa.

Pihatto mahdollistaa hevoselle lajityypillisen käytöksen toteuttamisen. Pihatossa hevoset voivat olla ulkona vuorokauden ympäri, ja niillä on myös käytössään tuulelta ja ötököiltä suojaava makuuhalli. Hevoset saavat olla myös koko ajan toistensa kanssa. Hevonen pystyy elämään pihatossa rentona ja lepäämään tarpeeksi.

Se, että hevoset ovat koko ajan laumassa ja toistensa kanssa, voi herättää pelkoa hevosten turvallisuuden kannalta. Lauma ja laumassa oleminen on kuitenkin hevosen elämän tärkein asia. Hevonen haluaa koskettaa ja tulla kosketuksi, ja hevonen on myös luonnostaan ystävällinen ja välttää tappeluita.

Listasin postaukseen 7 syytä, miksi viedä varsa - tai minkä tahansa muunkin ikäinen hevonen - pihattoon.

Hevosen luonne hioutuu yhteistyöhaluiseksi.

Hevoselle kehittyy hyvä tasapaino vaihtelevassa metsämaastossa, ja sen lihaskunto kehittyy, kun se pääsee liikkumaan koko ajan.

Hevonen saa seuraa ja virikkeitä, mitkä vähentävät hevosen huonoa käyttäytymistä.

Hevosesta tulee ystävällinen muille hevosille.

Hevosesta tulee luottavainen ja utelias uusia ihmisiä kohtaan.

Kuva: Anniina Gullans

Tieteellisen tutkimuksen mukaan hevosesta tulee miellyttävämpi kouluttaa.

Hevonen kasvaa terveeksi liikkuessaan ulkona, ja sen lihaksisto tottuu yhtäkkisiin käännöksiin ja maaston muutoksiin, mikä vähentää myös kasvuhäiriöitä.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! :) Minäkin kannatan kovasti pihattoja, etenkin varsoille pihatot ovat kyllä verrattomia paikkoja! Hyviä pointteja olit tähän listannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, ihana kuulla että tykkäsit! :D

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Kommentti tulee näkyviin sitten, kun olet hyväksynyt sen.