keskiviikko 7. elokuuta 2019

Nuoret hevoset treenataan usein loppuun

Tämä on "Hevonen ja ihminen" -postaussarjan viides osa. Ensimmäiseen osaan pääset täältä, toiseen osaan täältä, kolmannen löydät täältä, ja neljäs osaa löytyy klikkaamalla tätä linkkiä.

Kirjoitin toukokuussa postauksen, johon kokosin tietoa nuoren hevosen ratsastamisesta ja siitä, miten hevosen ratsukoulutus etenee. Mainitsin tekstissä, että hevosen ratsukoulutus tulisi aloittaa vasta hevosen ollessa 5-6 -vuotias. Tämä herätti jonkin verran ihmetystä, sillä Suomessa monet hevoset ratsutetaan jo 3-4 -vuotiaina.

Hevosen luusto kehittyy kuitenkin hitaasti, ja säännöllinen painonkannattelu ennen luuston luutumista aiheuttaa väistämättä hevoselle ongelmia jossain kohtaa sen elämää. Hevosen selkäranka luutuu loppuun viimeisenä, noin 5-6 -vuoden iässä. Isommilla hevosilla, kuten puoli- ja kylmäverisillä selkäranka ei ole välttämättä luutunut vielä 6-vuotiaanakaan.

© Chiltern Vale Animal Physiotherapy - cvap.co.uk 

Mikä saa ihmiset aloittamaan hevosen ratsutuksen ja treenaamisen niin aikaisin? Vastaus on nykyinen hevoskulttuurimme. 3-4 -vuotiaan hevosen ratsutus on normaali asia, ja hevosen ratsutus "vasta" 5-6 -vuotiaana ihmetyttää.

Mikä saa ihmiset ratsuttamaan niin nuoria ja fyysiseltä kasvultaan raakoja hevosia? Jonkun vastaus voi olla kiire. Kiiren aiheita voi olla monia: ei jaksa odottaa pidemmälle, sillä uskomuksen mukaan hevonen on jo 3-vuotiaana valmis kantamaan painoa selässään jopa useita kertoja viikossa painoa. Toinen voi haluta hevosensa ensimmäisiin ikäluokkiin kilpailemaan, jolloin ratsutus pitää aloittaa 3-4 -vuotiaana, jotta hevonen on hyvin koulutettu ja valmisteltu niitä varten.

Yllä on kaksi samaa kysymystä, mutta halusin jakaa niiden vastaukset eri näkökulmista hahmottaakseni asiaa paremmin. Siitä huolimatta tämä teksti voi kuulostaa pelkältä selitykseltä ja kukkahattuilulta. Tässä kuitenkin käänne sille:
Kuten jo aiemmin mainitsin, säännöllinen painonkannattelu ennen luuston luutumista aiheuttaa hevoselle väistämättä ongelmia jossain kohtaa sen elämää. Nämä ongelmat ja niiden tuomat muutokset esimerkiksi hevosen selkärangan luutumiseen aiheuttavat hevoselle kipua, mutta myös vähentävät hevosen käyttöikää.

Nämä muutokset ja ongelmat nuoren hevosen ratsastuksessa ei kuitenkaan kohdistu pelkkään selkärankaan. Selkärangan lisäksi nuoren hevosen ratsastuksessa rasitukseen joutuu muun muassa kinner ja polven alueen luut. Myös nuoriin ravi- ja valjakkohevosiin voi kohdistua näitä muutoksia ja ongelmia, jotka voivat ilmetä hevosen vanhetessa esimerkiksi hankosidevammoina.


Yllä olevat kuvat eivät liity tekstiin. Sen lisäksi, että nuorien hevosten ratsu- ja ajokoulutus aloitetaan hevosen ollessa vielä fyysisesti raaka, koulutus etenee nopeasti todella kovaksi, ja hevosia treenataan "loppuun". Ratsutuksen ensimmäisenä vuonna otetaan usein jo ensimmäisiä hyppyjä, ja 2-vuotiaat ravihevoset pääsevät ensimmäisiin lähtöihinsä.

Yli 15-vuotiaita hevosia pidetään usein jo vähemmällä käytöllä tai niitä päästetään jo eläkkeelle, sillä niille on ilmennyt liikutusta rajoittavia vammoja. Samoin tavoin 14-vuotiailla lämminverisillä ja 16-vuotiailla suomenhevosilla ei ole enää kilpailuoikeutta raveissa, vaikkakin useimmat ravihevoset ovat lopettaneet uransa jo kauan ennen sitä.

Toivon, että tämä teksti herättäisi sinut pohtimaan ja ajattelemaan tätä asiaa tarkemmin, tai jopa hämmentäisi omaa käsitystäsi nuorten hevosten ratsutuksesta ja niiden liikutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Kommentti tulee näkyviin sitten, kun olet hyväksynyt sen.