torstai 5. syyskuuta 2019

Hevosen hyvinvointi on moninainen käsite

Minkä tahansa eläimen hyvinvoinnin määrittely on vaikeaa, vaikka tieteellisesti ihminen voi nykyään selvittää eläimestä paljon tutkimusten avuilla. Jokaisella ihmisellä on myös oma käsitys hyvinvoinnista, ja miltä hyvinvoiva hevonen näyttää. Oma käsitykseni hyvinvoivasta hevosesta on lyhyesti se, että se on normaalipainoinen ja saa olla laumassa siellä liikkuen, syöden, leikkien, seurustellen ja leväten.

Hyvinvointia määritellessä mielipiteet ja käsitykset kulkevat ääripäästä toiseen, mutta useimmiten hyvinvointi määritellään pitkälti Farm Animal Welfare Comitteen eli FAWC:n julkaisemaan eläinten viiden vapauden listaan. Lista löytyy myös tästä linkistä englanniksi, mutta tässä lista suomeksi:
  1. Vapaus nälästä ja janosta, sisällyttäen vapaan veden saannin ja eläimen tarpeisiin vastaavan ruokinnan.
  2. Vapaus epämukavuudesta, tarjoten eläimelle ympäristö, jossa sillä on suoja mukava paikka, jossa se saa levätä.
  3. Vapaus kivusta, loukkaantumisesta ja sairauksista, jolloin ennaltaehkäistään ja hoidetaan ja diagnosoidaan nopeasti eläimen loukkaantumiset ja sille kipua aiheuttavat loukkaantumiset ja sairaudet.
  4. Vapaus lajityyppiseen käyttäytymiseen tarjoamalla eläimelle riittävästi tilaa ja mahdollisuuksia lajityypillisen käytöksen toteuttamiseen.
  5. Vapaus pelosta ja ahdistuksesta, jolloin eläimelle varmistetaan oikeat olosuhteet ja hoito.

Hevonen, niin kuin muutkin koti- ja tuotantoeläimet, ovat nykyisin täysin riippuvaisia ihmisestä. Vain ihminen voi turvata eläimelle lajinmukaisen käyttäytymisen, hyvät pito-olosuhteet ja ympäristön sekä hyvän kohtelun. "Laadukas hevosenpito edellyttää tietoa, taitoa, työtä, tarkkuutta ja tunnetta"  on hyvin tiivistetty lause Helena Koskentalolta.


Kannattaa lukea myös:
Halusin korostaa postauksen aihetta, ja jakaa samalla jotain, joka olisi nopea ja tiivis paketti lukea. Siksi tämä teksti olikin melko lyhyt, jonka saa nopeasti luettua vaikka bussimatkalla tai aamua aloittaessa. Toivottavasti tämä teksti sai sinut miettimään ja pohtimaan aihetta lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Kommentti tulee näkyviin sitten, kun olet hyväksynyt sen.