keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Jäljestys hevosen kanssa - miten opettaa hevonen jäljestämään?

Tämä postaus on osa "Hevonen ja ihminen"-postaussarjaa. Löydät sarjan aiemmat osat tämän linkin avulla.

Maastakäsin työskentely hevosen kanssa -Facebook-ryhmässä ollut jäljestysvideo kiinnosti ihmisiä paljon, ja päätin kirjoittaa ohjeet jäljestyksen opettamiseen.

Olen itse jäljestänyt nykyisen ja entisen koirani kanssa enemmän ja vähemmän viimeisen neljän vuoden aikana. Jäljestys on hauska harrastus ihan jokaiselle, ja on hyvä että jäljestämistä aletaan opettaa myös hevosille. Jäljestäminen rentouttaa hevosta ja antaa sille loistavaa aivotyöskentelyä! Lisäksi jäljestys aktivoi hevosen hajuaistia, jonka aktivoiminen ihmisenä on muilla tavoin haastavaa.

Jäljestämisen opettamiseen on monia eri tapoja, mutta jaan tässä postauksessa yhden yleisimmistä tavoista, jonka avulla olen opettanut kaksi koiraa jäljen saloihin.

Jäljen seuraamiseen vaikuttaa se, millaiselle alustalle jälki on tehty, kuinka kauan jäljen on annettu "jäähtyä", millainen sää jälkeä tehtäessä on ja kuinka tiheästi namit ovat jäljellä.

Jäljen voi tehdä monenlaisille alustoille. Kannattaa kuitenkin tehdä ensimmäiset jäljet sellaiselle alustalle, jossa ei ole niin paljoa hajuja kuin esimerkiksi metsässä. Hiekkatiet ja kenttä ovat loistavia paikkoja. Samalla tavoin jälki voi olla eri muotoinen. Kaikista helpointa on tehdä ensimmäisestä jäljestä suora, ja välttää tiukkoja kulmia.

Jälkeä ei kannata tehdä vesisateessa. Tihkusade ei haittaa jälkikonkaria hevosta, mutta ensikertalaiselle jäljestys sateessa on vaikeaa, sillä sade huuhtoo hajua eikä sen seuraaminen ole selkeää. Jälkeä ei kannata tehdä myöskään tuulisella säällä, sillä tuuli siirtää jäljen hajua.

Jäljestyksen ideana on, että eläin seuraa hajua. Namien heittely sinne tänne ei siis ole jäljestystä. Kannattaa merkitä itselleen muistiin paikka, josta aloittaa jäljen tekemisen.

Jäljen valmistelu ilman hevosta
Jätä kohtaan, josta aloitat jäljen tekemisen, muutamia nameja. Jälki kannattaa tehdä niin, että astut askeleen, ja nostat kantapäätäsi sen verran, että saat tiputettua namin kenkäsi alle. Näin hevonen ymmärtää, että sen täytyy seurata ihmisen hajua, jotta se löytää nameja.

Ensimmäisissä jäljissä nameja voi laittaa viiden askeleen välein. Ensimmäisien jälkien ei tarvitse olla myöskään pitkiä. Jäljestäminen on eläimelle hyvin väsyttävää ja energiaa vievää, joten ensimmäinen jälki voi hyvinkin olla vain 20 metriä pitkä.

Poistu jäljeltä eri suunnasta kuin olet tullut jälkeä tehdessäsi, jotta jäljen loppuminen on hevoselle selkeä.

Koirapuolella nameja käytetään yleisesti vähiten jäljen alussa ja sen varrella, kun taas jäljen lopussa koiraa odottaa isompi kasa nameja palkkiona hyvin ajetusta jäljestä.

Jäljen tekeminen hevosen kanssa
Kulje hevosen kanssa kohtaan, josta olet aloittanut jäljen tekemisen. On tärkeää, että saat hevoseen kontaktin jäljen alussa ja lopussa, ettei hevonen lähde jäljelle suoraan tai lähde etsimään ihmisen hajuja, vaikka jäljen viimeiset namit on jo syöty.

Osoita hevoselle jälkeä. Jäljen aloittamiseen voi sanoa jonkun sanan, olen itse käyttänyt sanaa "jälki" ja "etsi". Heti, kun hevonen ymmärtää seurata jälkeä ja löytää jäljen varrella nameja, muista kehua suullisesti todella vuolaasti.

Kannattaa huomioida sitä, ettei lähde jäljellä hevosen edelle. Hevonen etenee jäljellä omassa tahdissaan: jälkeä ajavat koirat voivat edetä jäljellä jopa juosten, kun taas jotkin koirat kävelevät hitaasti ja haistelevat jälkeä tarkasti. Hevosta ei siis muuten tarvitse jäljellä ohjata, kuin katsoa, ettei hevonen lähde jäljeltä väärään suuntaan tai käänny takaisin jäljen alkuun.

Jäljen loppu on juhlimisen aika. Silloin hevosta saa taputtaa ja palkita paljon. Jos hevonen on lähdössä seuraamaan ihmisen hajua, vaikka jälki olisikin jo loppunut, on hyvä pitää taskussa itsellä nameja, joilla saa hevosen kontaktin.

Oletko kuullut tai ajatellut aiemmin, että hevosen kanssa voisi jäljestää?
Aiotko kokeilla jäljestämistä hevosen kanssa?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen aihe ja olisi kyllä varmasti mieleistä vaihtelua minunkin hevosen arkeen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti! Haistelu on hevoselle luontaista, ja samalla jäljestys tarjoaa hevoselle mahtavaa aivotyöskentelyä. :)

      Poista

Keskustelethan asiallisesti, kiitos.