lauantai 5. lokakuuta 2019

Suomalaisen lampaanvillan ekologisuus | Työharjoittelu luomutilalla

Villaviikkoja vietetään 28.9.-6.10. Villaviikkojen tarkoituksena on nostaa suomalaisen villan tunnettavuutta ja arvostusta. Villaviikkojen aikana järjestetään useita erilaisia tapahtumia ympäri Suomen. Villaviikkojen viettämisen kunniaksi halusin jakaa pohdintojani suomalaisen lampaanvillan ekologisuudesta.

Suomalainen lampaanvilla on pääsääntöisesti aina ekologista. Suurin osa villasta tulee kuitenkin Suomeen ulkomailta. Tutkiessa ulkomaiden villantuotantoa tarkemmin paljastuu, että tuotantoon voi liittyä paljon ongelmia ekologisuuteen, eettisyyteen ja epätietoisuuteen liittyen.

Mikä tekee suomalaisesta lampaanvillasta ekologista? Suomessa lammastilat ovat melko pieniä, ja laki on säätänyt eläintenkohtelun ja kemikaalien käytön tiukasti. Suomessa villantuottamiseen ei siis käytetä angora-, kăsmir-, merino- tai mohairvillan valmistukseen käytettäviä eläinten hyvinvointia heikentäviä menetelmiä.

Suomalaisen villan ekologisuutta lisää se, että lampaiden laiduntaminen lisää luonnon monimuotoisuutta eikä se aiheuta maaperälle eroosiota. Lampaanvillaan ei myöskään käytetä loisten torjunta-aineita, jotka ovat ympäristölle haitallisia.

Villa on lisäksi
  • uusiutuva luonnontuote, sillä lammas täytyy keriä 1-2 kertaa vuodessa rodusta riippuen.
  • helppo puhdistettava, sillä vain tuuletus riittää puhdistamiseen. Lisäksi villa hylkii vettä, likaa, hajuja ja staattista sähköä. Villa ei myöskään rypisty.
  • ekologinen valmistaa, sillä villantuotanto on vähäenergistä ja saasteetonta.
  • monipuolinen, sillä siitä pystyy valmistamaan erilaisia hienouslaatuja.
  • helppo käsitellä ja värjättävä.
  • harvoin allergisoivaa ja myrkytöntä. Mikäli lampaanvilla kuitenkin allergisoi, Suomessa on myös monia alpakanvillaa myyviä tiloja, kuten Rockwood Alpacas, Alpaca Fuente ja Helmivene.
  • ihon hyvinvointia edistävä materiaali.
  • ilmavaa ja joustavaa.
  • hengittävä materiaali.
  • luontoa kuormittamaton, sillä villa on kierrätettävää ja 100 % biohajoavaa.


Maailman suurimmilla villantuottajilla, kuten Uusi-Seelannilla ja Australialla asiat ovat toisin. Suurimmissa villantuottajamaissa lampaanvillalla on toinen merkitys: Australiassa tuotetaan 80 % koko maailman tekstiiliteollisuuden käyttämästä villasta. Suomessa lampaankasvatus on pienimuotoisempaa, mutta suurissa villantuottajamaissa se on teollista tehotuotantoa. Niissä maissa lampaita on niin paljon, että niiden laiduntaminen voi aiheuttaa maaperälle eroosiota ja luonnonmonimuotoisuuden häviämistä.

Lampaita ollessa paljon lampaiden yksilöllinen hoito on mahdotonta, kun yhdellä omistajalla lampaita voi olla jopa kymmeniä tuhansia. Kemikaaleja hyödynnetään myös paljon tuotantomäärän lisäämiseksi. Lampailla käytetään myös loistorjunta-aineita, jotka kulkeutuvat helposti ympäristöön ja sitä kautta myös ihmisille.

Suurissa tuottajamaissa ongelmia tuottaa muun muassa lampaiden keritseminen ja niiden kuljettaminen teurastamoille. Kerintä on useimmiten liukuhihnamaista työskentelyä. Merinovillaa saatavien merinolampaiden keritseminen aiheuttaa usein lampaalle kivuliasta kipua. Merinolampaan iho on jalostettu sellaiseksi, että villan määrä olisi mahdollisimman suuri. Keritseminen voi aiheuttaa silloin merinolampaille suuria arpia.

Villa on kuitenkin sivutuote lammastaloudessa. Neljä viidesosaa Suomeen tulevasta lampaanlihasta on peräisin Uusi-Seelannista, missä lampaiden teurastusmatka tarkoittaa pitkää laivamatkaa ahtaissa olosuhteissa. Laivamatkalla suuri osa lampaista kuolee janoon, kuumuuteen, nälkään, sairauksiin tai tukehtumalla.

Lampaanvillaa tai lämpimiä merinovillavaatteita päällään ihastellessa ei välttämättä mietittyä villan alkuperämaata. Ostamalla suurien villantuottomaiden tuotteita voi tukea lampaiden "design-jalostusta" ja kamalia teuraskäytäntöjä.


Lähteet:

Lue myös:
Tein kirjoittamilleni postauksille työharjoittelusta luomutilalla oman tunnisteen. Löydät siis kaikki työharjoittelustani kertovat postaukset helposti linkillä työharjoittelu!

Mitä ajatuksia teksti herätti?
Tuetko kuluttajavalinnoillasi suomalaista lampaanvillaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustelethan asiallisesti, kiitos.